infolinia: 15 822 42 77
e-mail: nawozy-tarnobrzeg@wp.pl

OFERTA

Bontar (bezchlorkowy)

Nawóz zawiera:

  • 3% azotu (N) w formie amonowej,
  • 9% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych,
  • 15% potasu (K2O) w formie siarczanu potasowego,
  • 5% wapnia (CaO),
  • 4% magnezu (MgO) w postaci siarczanu magnezu,
  • 30% siarki (S) rozpuszczalnej w wodzie.

Zawarte w nawozie siarczanowe formy potasu i magnezu korzystnie wpływają na wzrost i rozwój roślin oaz poprawiają jakość plonu.

Właściwości

  • Nawóz bezchlorkowy.
  • Zalecany do nawożenia ziemniaków jadalnych, drzew i krzewów owocowych oraz warzyw.
  • Zawiera wapń, magnez w formie siarczanowej oraz siarkę.

Nawóz zawiera potas wyłącznie w formie siarczanowej, zalecany jest do nawożenia roślin nie tolerujących wysokiego stężenia chloru, takich jak: ziemniaki, drzewa i krzewy owocowe, warzywa chmiel i tytoń.

Ze względu na wysoką zawartość siarki nawóz jest przydatny w nawożeniu roślin siarkolubnych, takich jak: rzepak, groch rośliny motylkowe i kapustne.

Zasady stosowania

W uprawie ziemniaków jadalnych nawóz można stosować zarówno przedsiewnie jak i pogłównie pod któryś z zabiegów pielęgnacyjnych.

Na plantacjach warzyw nawóz należy wymieszać z glebą na głębokość ok. 10 cm.

Większość warzyw uprawianych w warunkach polowych wrażliwa jest na chlor w początkowym okresie wzrostu w stadium kiełkowania i rozsady. Dlatego nawóz zalecany jest do stosowania zarówno przed siewem nasion, sadzeniem rozsady jak we wczesnym nawożeniu pogłównym.

W sadach i szkółkach drzew nawóz należy równomiernie rozprowadzić wokół drzewa lub krzewu.

Warunkiem skuteczności tego zabiegu jest wymieszanie nawozu z glebą lub nawodnienie plantacji.

 

Uprawiane rośliny W zależności od zawartości fosforu
w glebie
Wysoka Średnia Niska
Ziemniaki jadalne 300 350 400
Drzewa i krzewy owocowe 200 300 400
Szkółki drzew iglastych 200 400 600
Kapusta 200 250 300
Kukurydza 300 350 400
Buraki cukrowe 300 350 400
Rzepak ozimy 400 600 800
Tytoń, chmiel 300 350 400
Fasola, groch 300 550 800
Cebula 200 400 600
Ogórki 200 300 400
Sałata 200 350 500
Truskawki, maliny 200 250 300
Marchewka, pomidory 200 300 400