Bontar (bezchlorkowy)
Nawóz zawiera:
- 3% azotu (N) w formie amonowej,
- 9% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych,
- 15% potasu (K2O) w formie siarczanu potasowego,
- 5% wapnia (CaO),
- 4% magnezu (MgO) w postaci siarczanu magnezu,
- 30% siarki (S) rozpuszczalnej w wodzie.
Zawarte w nawozie siarczanowe formy potasu i magnezu korzystnie wpływają na wzrost i rozwój roślin oaz poprawiają jakość plonu.
Właściwości
- Nawóz bezchlorkowy.
- Zalecany do nawożenia ziemniaków jadalnych, drzew i krzewów owocowych oraz warzyw.
- Zawiera wapń, magnez w formie siarczanowej oraz siarkę.
Nawóz zawiera potas wyłącznie w formie siarczanowej, zalecany jest do nawożenia roślin nie tolerujących wysokiego stężenia chloru, takich jak: ziemniaki, drzewa i krzewy owocowe, warzywa chmiel i tytoń.
Ze względu na wysoką zawartość siarki nawóz jest przydatny w nawożeniu roślin siarkolubnych, takich jak: rzepak, groch rośliny motylkowe i kapustne.
Zasady stosowania
W uprawie ziemniaków jadalnych nawóz można stosować zarówno przedsiewnie jak i pogłównie pod któryś z zabiegów pielęgnacyjnych.
Na plantacjach warzyw nawóz należy wymieszać z glebą na głębokość ok. 10 cm.
Większość warzyw uprawianych w warunkach polowych wrażliwa jest na chlor w początkowym okresie wzrostu w stadium kiełkowania i rozsady. Dlatego nawóz zalecany jest do stosowania zarówno przed siewem nasion, sadzeniem rozsady jak we wczesnym nawożeniu pogłównym.
W sadach i szkółkach drzew nawóz należy równomiernie rozprowadzić wokół drzewa lub krzewu.
Warunkiem skuteczności tego zabiegu jest wymieszanie nawozu z glebą lub nawodnienie plantacji.
W zależności od zawartości fosforu w glebie | |||
---|---|---|---|
Uprawiane rośliny | Wysoka | Średnia | Niska |
Ziemniaki jadalne | 300 | 350 | 400 |
Drzewa i krzewy owocowe | 200 | 300 | 400 |
Szkółki drzew iglastych | 200 | 400 | 600 |
Kapusta | 200 | 250 | 300 |
Kukurydza | 300 | 350 | 400 |
Buraki cukrowe | 300 | 350 | 400 |
Rzepak ozimy | 400 | 600 | 800 |
Tytoń, chmiel | 300 | 350 | 400 |
Fasola, groch | 300 | 550 | 800 |
Cebula | 200 | 400 | 600 |
Ogórki | 200 | 300 | 400 |
Sałata | 200 | 350 | 500 |
Truskawki, maliny | 200 | 250 | 300 |
Marchewka, pomidory | 200 | 300 | 400 |