Opis produktu
Nawóz granulowany o zabarwieniu ceglasto pomarańczowym. Granule o wymiarach 0,6 ÷ 4 mm stanowią nie mniej niż 94% masy. Zawiera 27% azotu całkowitego (w tym 13,5% w formie saletrzanej i 13,5% w formie amonowej), 2% wapnia rozpuszczalnego w wodzie w przeliczeniu na CaO, 4% magnezu całkowitego w przeliczeniu na MgO oraz dodatkowo max 0,3 ÷ 0,5% żelaza w postaci siarczanu żelaza.
Nowy nawóz w stosunku do obecnie produkowanego Saletrzaku 27 standard posiada większą wytrzymałość granul i zwiększoną odporność na wysokie temperatury otoczenia. Ograniczone zostało jego zbrylanie w czasie przechowywania. Dodatek żelaza – ważnego mikroelementu – jest dodatkowym plusem oferowanego nawozu.
Przeznaczenie i stosowanie
Saletrzak 27 standard plus jako uniwersalny nawóz azotowy może być stosowany pod wszystkie rośliny uprawne: zboża ozime i jare, rośliny przemysłowe, okopowe i pastewne, na użytkach zielonych oraz w uprawie warzyw i sadownictwie od wiosny do lata. Ze względu na zawartość wapnia i magnezu w każdej granuli, najlepiej gdy po wysianiu jest wymieszany z glebą. Przy stosowaniu pogłównym, gdy nie ma możliwości wymieszania z glebą, stosować na wilgotną glebę lub przed spodziewanym deszczem. Ze względu na higroskopijność Saletrzak 27 standard plus można mieszać bezpośrednio przed rozsiewem z Polidapem®, Polifoskami®, Polimagiem® S oraz z solą potasową, pod warunkiem, że nawozy są suche.
Korzyści zastosowania
Saletrzak 27 standard plus zawiera w takich samych ilościach wolniej działający azot w formie amonowej oraz szybko działający azot saletrzany. Azot amonowy nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, wpływa na dobre ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Zawartość szybko działającej saletrzanej formy azotu przyspiesza wegetację roślin krótko po zastosowaniu nawozu, czyli wiosną przyspiesza regenerację roślin po zimowym osłabieniu, a w okresie wegetacji stosowany przed fazami największego zapotrzebowania roślin powoduje ich prawidłowy wzrost. Szczególnie we wczesnych fazach rozwojowych, gdy rośliny są płytko ukorzenione, bardzo dobrze reagują na dodatek wapnia i magnezu. Zawartość dwóch form – amonowej i saletrzanej, w równych ilościach stanowi, że w naszych warunkach klimatyczno-glebowych Saletrzak 27 standard plus jest uniwersalnym nawozem azotowym.
Propozycje terminów i dawek nawożenia Saletrzakiem 27 standard plus
Potrzeby nawożenia azotem Wycena punktowa czynników wpływających na potrzeby nawożenia azotem (według IUNG).
Rodzaj czynnika | Ocena punktowa czynnika | ||
---|---|---|---|
-1 | 0 | +1 | |
Potrzeby wapnowania | konieczne | potrzebne, wskazane | ograniczone, zbędne |
Opady zimowe | poniżej normy | w normie | powyżej normy |
Przedplon i nawożenie go azotem | motylkowe, okopowe na oborniku,inne na dużych dawkach azotu | zboża, pastewne, rzepak na średnich dawkach azotu | zboża, pastewne, rzepak na małych dawkach azotu |
Dobór odmiany (gatunku trawy) | ekstensywne | przeciętne | intensywne |
Poziom chemicznej ochrony roślin | bez ochrony | ochrona częściowa | pełna ochrona |
Długość okresu wegetacji roślin okopowych i pastewnych | krótki: na wczesny zbiór lub na bezpośrednie skarmianie | przeciętny dla gatunku | długi: zbiór w fazie dojrzałości technologicznej lub na silos |
Potrzeby nawożenia azotem są bardzo duże i duże, gdy suma punktów wynosi od +6 do +1, średnie, gdy suma punktów wynosi 0 i małe i bardzo małe dla -1 do -6 punktów.
Zalecane dawki Saletrzaku 27 standard plus w kg/ha*
Roślina | Potrzeby nawożenia azotem | ||
---|---|---|---|
bardzo małe i małe | średnie1 | duże i bardzo duże | |
żyto, jęczmień i owies – na każdą 1 t ziarna | 60 | 70 | 90 |
pszenice i pszenżyto – na każdą 1 t ziarna | 67 | 92 | 110 |
rzepak – na każdą 1 t nasion | 150 | 185 | 220 |
kukurydza na ziarno – na każdą 1 t ziarna | 60 | 74 | 85 |
groch, bobik – na każdą 1 t nasion | 37 | 50 | 67 |
ziemniak na oborniku2 – na każde 10 t bulw | 110 | 130 | 150 |
ziemniak bez obornika – na każde 10 t bulw | 150 | 167 | 185 |
burak cukrowy bez obornika – na każde 10 t korzeni | 150 | 165 | 185 |
łąki i pastwiska – na każde 2 t siana lub 10 t zielonej masy | 67 | 78 | 90 |
trawy w uprawie polowej – na każde 10 t zielonej masy | 150 | 185 | 210 |
trawy z motylkowatymi – na każde 10 t zielonej masy | 75 | 90 | 110 |
*w zależności od przewidywanego plonu obliczyć dawkę Saletrzaku 27 standard plus, na przykład plon ziarna pszenicy 6 t z ha na glebie o średnich potrzebach nawożenia azotem stosować po 92 kg Saletrzaku 27 standard plus na każdą 1 tonę przewidywanego plonu ziarna (odczyt z tabeli) x 6 ton = 552 kg/ha Saletrzaku 27 standard plus, czyli około 150 kg azotu; dawka ta powinna być stosowana w co najmniej dwóch terminach, cześć wczesną wiosną, z chwila ruszania wegetacji, drugą na początku strzelania w źdźbło;
1 – jeżeli występują problemy z oceną potrzeb nawożenia azotem zaleca się dawki w wysokości jak dla średnich potrzeb nawożenia;
2 – zalecana dawka obornika pod ziemniaka 25 t/ha.
Rola żelaza
Żelazo jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Jego zawartość w roślinach ulega
zmianie w okresie wegetacji. Najważniejsza rola fi zjologiczna tego pierwiastka wiąże się z udziałem w
procesie transformacji energii potrzebnej do fotosyntezy i innych procesów biochemicznych.
Rola fizjologiczna żelaza:
- białkowe związki żelaza zawarte w chloroplastach uczestniczą w przemianie energii świetlnej
w chemiczną, - stymuluje powstawanie chlorofilu,
- uczestniczy w redukcji azotanów, siarczanów i wiązaniu wolnego azotu,
- bierze udział w metabolizmie kwasów nukleinowych,
- reguluje procesy oksydo-redukcyjne
- uczestniczy w procesie oddychania.
Większość roślin uprawnych jest wrażliwa na niedobór żelaza, które objawiają się przy rzeczywistym braku form dostępnych żelaza, jak i w warunkach ograniczonej dostępności (gleby alkaliczne, zasolone, lekkie, w wyniku antagonistycznego działania fosforu i siarki). Żelazo jest ważnym komponentem chlorofi lu, białek i jest pobierane przez rośliny z rodzaju traw w największych ilościach spośród wszystkich mikroelementów.
Objawy niedoboru żelaza ujawniają się na młodych liściach (chloroza międzyżyłkowa). Żelazo jest niezbędne dla organizmu jako składnik krwiotwórczy oraz do transportu i magazynowania tlenu. Żelazo w organizmach kręgowców gromadzi się w wątrobie i śledzionie, a także w hemoglobinie i mioglobinie. Wchodzi w skład enzymów i połączeń melaloproteinowych. Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość (anemię) i uszkodzenie błon śluzowych, a w efekcie wycieńczenie organizmu, prowadzące do silnego uszkodzenia a nawet śmierci. Głównym źródłem żelaza dla zwierząt i ludzi jest pożywienie.